Styl: białe, słodkie
Rocznik: 2015
Pochodzenie: Sauternes, Bordeaux, Francja
Klasyfikacja: Premier Grand Cru Classé (Medoc 1855)
Szczepy: Muscadelle, Sauvignon Blanc, Semillon
Potencjał dojrzewania: 2090
Punktacja: 100 (Robert Parker)
Chateau d’Yquem jest kolekcjonerską gratką. Wina tej posiadłości uważa się powszechnie za najlepsze słodkie wina na świecie. W dodatku mamy do czynienia z legendarnym rocznikiem, który zyskał ocenę 100 pkt Roberta Parkera i 19,5 na 20 wg Jancis Robinson.
Wino produkowane jest z gron porażonych szlachetną pleśnią (botrytis cirenea). Uszkadza to skórki gron powodując odparowywanie wody a jednocześnie: zwiększenie koncentracji cukru i substancji odpowiedzialnych za smak wina. By wybrać najlepsze grona w winnicy przeprowadza się zbiór w co najmniej pięcu „rundach”. W każdej wyłuskuje się z kiści pojedyncze, najlepsze grona. Jest to proces bardzo czaso- i pracochłonny. W 2015-ym roczniku poświęcono na zbiory łącznie dwa miesiące.
Wino cechuje bardzo złożony bukiet: dojrzałe ananasy, zielone mango, kwiaty pomarańczy, tarta cytrynowa z akcentami grzybów, skórki limonki, skruszonych kamieni i jaśminu. Mimo sporego ciężaru słodyczy (144g na litr), świetna kwasowość zapewnia winu świeżość i balans. Ma niesamowicie długi, mineralny-cytrusowy finisz.