Styl: białe, musujące, wytrawne
Pochodzenie: Champagne, Francja
Szczepy: Chardonnay, Pinot Noir
Potencjał dojrzewania: 2030
Punktacja: 94 (Robert Parker)
Zanim przejdę do opisu wina, kilka słów o producencie: R. Pouillon to rodzinna winnica w Szampanii założona przez Rogera Pouillon w 1947-ym roku. W obecnej chwili zarządza nią wnuk Rogera - Fabrice Pouillon. Jest to producent butikowy: posiada łącznie 40 różnych działek składających się w sumie na 6 hektarów.
Les Blanchiens jest jedną z flagowych etykiet tego producenta. Wino jest dostępne w bardzo małych ilościach. Dla przykładu, w 2021-ym roku wypuszczono na rynek zaledwie 2350 butelek. Na Polski rynek przeznaczono zaledwie 10 butelek tego wyjątkowego wina. Szampany Pouillona są obecne w kartach win najlepszych restauracji na świecie takich jak Mirazur czy Louis XV.
Wino bazowe dojrzewało przez rok w nowym dębie, a następnie przez 5 lat na osadzie. Fermentacja wina bazowego przebiegła z użyciem rdzennych, naturalnych drożdży. Zbiór gron był oczywiście ręczny, w winnicy unika się mechanizacji - poważniejsze prace są prowadzone z użyciem koni.
Jest to jeden z dziesięciu najlepszych szampanów, jakie miałem okazję kiedykolwiek degustować. Jego główną zaletą jest ogromna złożoność. W nosie dominują nuty pieczywa, drożdży, sporo też mineralności (pachnie solą i kamieniem), pojawiają się też akcenty utlenienia (nadgryzione jabłko). Mineralność jest intensywna również w ustach. Wino jest rześkie, z dobrą kwasowością. Nuty owocowe to głównie gruszka, szara reneta, pigwa i rokitnik. Ciekawy jest też akcent starej politury.