[RĘKOPIS]. DZIAŁ kuchenny. [wczesne lata 20. XX w.?].
Rękopis dwustronny na 66 kartach form. 16,5x11 cm (w tym 2 karty czyste), opr. oryg. ppł. Na wewnętrznej stronie okł. naklejka Składu Ksiąg Handlowych Fischer i Spółka w Krakowie (cena podana w koronach). Na przedniej wyklejce "Kilka uwag o miarach i wagach". Zasadniczy dział zaw. przepisy kuchenne, np. kapusta z dyni, tania legómina (!), przyrządzenie maku na wiliją, kuropatwy pieczone, kotlety baranie siekane, glazura do ciast, barszcz ukraiński, knedle z sera i bułki, sos do szparagów, trufle. Wewnątrz działu kuchennego, na 17 kartach umieszczono "Dział porządki w domu" zawierający porady gospodarskie. Kontynuowany dział przepisów kuchennych zaw. m.in.: mazurek melange, lukier różany, rubarbarum, potrawka z wołowej pieczeni, zupa ziemniaczana z grzybkami, kluski bez jaj, fabrykowanie herbaty ludowej, mizerya na zimę. Na końcu trzykartkowy: "Dział lekarsko przyrodniczy dla użytku zdrowotności". W dwóch miejscach widoczne usunięcie kart zapewne przed napisaniem tekstu. Zaplamienie jednej strony, stan dobry.
Ostatnio oglądane
Zaloguj się aby zobaczyć listę pozycji
Ulubione
Zaloguj się aby zobaczyć listę pozycji