Głownia wykuta ręcznie ze japońskiego tamahagane, szacowana na XVI wiek. Ostrze o długości 63,8 cm, hartowane selektywnie z najbardziej cenionym i najtrudniejszym do wykonania prostym hamonem typu suguha z oryginalnym japońskim szlifem, ostrzone, ma kilka niewielkich rozwarstwień (kizu) powsta- łych podczas ręcznego kucia ostrza i świadczących o jego autentyczności. Sztych typu ko-kissaki, hada typu itame-masame. Jest to ostrze typu shinogi zukuri, trzpień miecza był skracany, nie ma sygnatury; jest to tak zwane suriage-nakago. Widoczne są również trzy otwory po kołkach mekugi, co wskazuje na to, że ostrze wielokrotnie oprawiano w przeszłości. Ostrze ma certyfikat autentyczności wydany przez rzeczoznawcę Krzysztofa Polaka. Miecz na podstawie budowy (między innymi charakterystycznej krzywizny ostrza sori) datuje się na XVI wiek, czyli epokę Muromachi, co potwierdza opinia rzeczo- znawcy. Miecz jest niezwyklelekki i poręczny (waga miecza 0,9 kg). Katana mimo upływu lat jest ostra. Ostrze nie ma zbrocza, czyli strudziny (bo-hi), klinga mocowana na jeden kołeczek mekugi. Miecz ma sprężyste ostrze o dobrej geometrii. Habaki ozdobione tradycyjnym japońskim złoceniem. Antyczne koshirae tego miecza z pasującymi, stanowiącymi komplet okuciami (fuchi, kashira i menuki) z motywem florystycznym na rękojeści datuje się na okres Edo. Tsuba okrągła, pełna, kuta, z motywem krajobrazu górskiego, pokryta częściowo złoceniem również z okresu Edo. Pochwa saya lśniąca, pokryta lakierem z naturalnym brokatem z pokruszonych muszli oraz czarną laką. Koiguchi, kurigata i kojiri rogowe. Sageo czarne, bardzo grube, proste, plecione z bawełny. Rękojeść o długości 21 cm pokryta prawdziwą samegawa i opleciona japońskim ito w kolorze czarnym. Miecz można całkowicie rozebrać na pojedyncze elementy w celu ich konserwacji lub wymiany
Wiek: XVI
Ostatnio oglądane
Zaloguj się aby zobaczyć listę pozycji
Ulubione
Zaloguj się aby zobaczyć listę pozycji