Bunnahabhain to dość wyróżniająca się destylarnia jak na standardy wyspy Islay. Jako jedyna na wyspie nie używa torfu w ogóle. Tak było od samego początku i jest to część charakteru tutejszej whisky. Bunnahabhain oznacza po gaelicku "ujście strumienia". Została zbudowana w 1881 przez miejscowych farmerów, Williama i Jamesa Greenless-ów, i jest to najdalej na północ wysunięta destylarnia na wyspie. Whisky tutaj produkowana jest zdecydowanie łagodniejsza niż bardziej agresywne w smaku sąsiadki. Istnieje tylko kilka wersji rocznikowych Bunnahabhain, lecz na rynku występują one dosłownie w ilościach niewielkich.
Wyżej prezentowana whisky została wydestylowana w 1991 roku i spędziła 27 lat na leżakowaniu w beczce. Jej gama aromatów zawiera wiele różnorodnych nut, między innymi karmel, wanilia, skórka pomarańczowa, nektarynki, odrobina marcepanu, a także nuty wosku i dębu. W smaku jest dość słodka, z wyczuwalnymi nutami miodu, wanilii, mlecznych krówek, agrestu, jabłek, zarówno jak i dębu i szczypty soli morskiej. Całość prowadzi do długiego, orzeźwiającego finiszu z nutami grapefruita, cytryn, trawy cytrynowej wraz ze szczyptą pieprzu i tonującego dębu. Została zabutelkowana w 2019 roku bez filtracji na zimno, z zawartością alkoholu 50%, w edycji liczącej 209 butelek.
Zuletzt angesehen
Bitte melden Sie sich an, um die Liste der Lose zu sehen
Favoriten
Bitte melden Sie sich an, um die Liste der Lose zu sehen