Whisky dojrzewało w beczkach z amerykańskiego białego dębu po Bourbonie a następnie w beczułkach po sherry Matusalem oloroso, beczkach po winie Cabernet Sauvignon i Muscatel.
Noty degustacyjne:
Zapach: stosunkowo suchy, subtelnie wyczuwalne świeże drewniane deski. Następnie nuta suszonych moreli i karmelu. Owocowy, słodka gruszka, liczi i rabarbar, odrobina pierników, suszonych śliwek i tytoniu i kandyzowany cukier.
Smak: mocno wyczuwalny smak beczki dębowej, garbniki, imbir i szczypta białego pieprzu. Delikatna kwaśność (bez wątpienia od wina), co nieco tłumi owoce.
Finish: średnio długi, z nutą lukrecji i gruszki.
Historia Dalmore sięga 1263 roku. W tym roku Colin z Kintail, przywódca klanu Mackenzie, uratował króla Aleksandra III przed furią szarżującego jelenia. W uznaniu tego szlachetnego czynu król przyznał klanowi Mackenzie prawo do używania 12 spiczastego emblematu królewskiego jelenia na ich herbie. Kiedy potomkowie klanu stali się właścicielami destylarni The Dalmore w 1867 roku, Royal Stag stał się rozpoznawalną ikoną, która dumnie zdobi dziś każdą butelkę The Dalmore. Emblemat, który uosabia bogatą przeszłość, a jednocześnie ucieleśnia obietnicę, że The Dalmore pozostanie w czołówce wśród whisky single malt.
Zuletzt angesehen
Bitte melden Sie sich an, um die Liste der Lose zu sehen
Favoriten
Bitte melden Sie sich an, um die Liste der Lose zu sehen