Pierwotna destylarnia Tullibardine działała w latach 1798-1837, jednak nie zachowały się dane o jej dokładnej lokalizacji. Obecna Tullibardine destyluje od 1949 roku w Blackford w hrabstwie Perthshire, na terenie dawnego browaru. Destylarnia produkuje kilka rodzajów whisky single malt, w tym "Aged Oak Edition Single Malt Whisky" i "Sherry Finish Malt Whisky".
Tullibardine 29 YO to whisky wydestylowana w 1989 roku, spędziła niemal trzy dekady w beczce, której zawartość w 2018 roku przełożyła się na 177 butelek o mocy 52,6%. Ta jasnozłota whisky zawiera aromaty wanilii, mlecznych krówek, miodu, truskawek i marcepanu. Na palecie smaku znajdują się nuty karmelu, herbatników w czekoladzie, brzoskwiń, solonych orzechów, a także białego pieprzu, Lekka goryczka dębu prowadzi do długiego finiszu z nutami czekolady, wanilii, cappuccino i skórki pomarańczy.
Historia firmy Hunter Laing & Co. sięga 1949 roku, kiedy Frederick Laing założył w Glasgow swoją firmę zajmującą się destylacją whisky, Douglas Laing. Obecny właściciel Stewart Laing dołączył do firmy swojego ojca w 1964 roku, pomagając rozwijać firmę. W 1998 r. Firma wprowadziła na rynek serię whisky single cask The Old Malt Cask, a następnie Platinum Old & Rare Selection w 2001 r. Firma Hunter Laing & Co. została formalnie założona w 2013 r., kiedy to Stewart Laing rozstał się ze swoim bratem, Fredem, i zaczął pracować ze swoimi synami Andrew i Scottem. Rodzina Laingów w branży whisky działa od ponad trzech pokoleń. Ma ogromne doświadczenie i jest szeroko znana na rynku. W posiadaniu firmy Hunter Laing są także ogromne zapasy najbardziej poszukiwanych na świecie odmian whisky.
Recently viewed
Please log in to see lots list
Favourites
Please log in to see lots list