Bunnahabhain to dość wyróżniająca się destylarnia jak na standardy wyspy Islay. Jako jedyna na wyspie nie używa torfu w ogóle. Tak było od samego początku i jest to część charakteru tutejszej whisky. Bunnahabhain oznacza po gaelicku "ujście strumienia". Została zbudowana w 1881 przez miejscowych farmerów, Williama i Jamesa Greenless-ów, i jest to najdalej na północ wysunięta destylarnia na wyspie. Whisky tutaj produkowana jest zdecydowanie łagodniejsza niż bardziej agresywne w smaku sąsiadki. Istnieje tylko kilka wersji rocznikowych Bunnahabhain, lecz na rynku występują one dosłownie w ilościach niewielkich.
Wyżej prezentowana whisky została wydestylowana w 1991 roku i spędziła 27 lat na leżakowaniu w beczce. Jej gama aromatów zawiera wiele różnorodnych nut, między innymi karmel, wanilia, skórka pomarańczowa, nektarynki, odrobina marcepanu, a także nuty wosku i dębu. W smaku jest dość słodka, z wyczuwalnymi nutami miodu, wanilii, mlecznych krówek, agrestu, jabłek, zarówno jak i dębu i szczypty soli morskiej. Całość prowadzi do długiego, orzeźwiającego finiszu z nutami grapefruita, cytryn, trawy cytrynowej wraz ze szczyptą pieprzu i tonującego dębu. Została zabutelkowana w 2019 roku bez filtracji na zimno, z zawartością alkoholu 50%, w edycji liczącej 209 butelek.
Paskutiniai peržiūrėti
Prisijunkite, jei norite pamatyti pozicijų sąrašą
Mėgstami
Prisijunkite, jei norite pamatyti pozicijų sąrašą