GÂÇON-DUFOUR [Marie Armande] - Dziełko doręczne dla gospodyń mieyskich i wieyskich tudzież dla służących folwarcznych; z przyłączonymi sposobami leczenia chorób bydlęcych, i przydanym zbiorem praktycznym gospodarstwa wieyskiego i domowego: napisane w języku francuzkim przez Panią ... a teraz na polski język przełożone. Wyd. nowe znacznie poprawne. Wrocław 1816. W. B. Korn. 16d, s. X, [11]-352, tabl. 2. opr. wsp. psk.
Okł. nieco otarte, niewielkie zaplamienia, stan dobry. Ekslibris, podpis własn. Bibliografia XIX w. (E. XIX 8, 19) lokalizuje tylko 2 egz. tego wydania. Poradnik gospodarski napisany w formie listów do znajomej. Zaw. m.in.: Kupno bydła, Zasadzanie drzew na bagnach, Sposób zyskania sobie poważania u sąsiadów i wieśniaków okolicy, Ulepszenie i pomnożenie lasu, Wybór w nabyciu owiec, Urządzenie folwarku, obór, koszar domowych, mleczarni, pralni, kurnika, dołów na gnóy, Bielenie lnu i konopi, Staranie o łąkach, Chodowanie świń prośnych, Zatrudnienie starców i dzieci, Sposób pewny zbierania rojów pszczolnych, Zbiór miodu i wosku, Starania względem kotów, aby je uczynić łownymi, Robota masła i sera na zimę, Szczepienie drzew owocowych, Solenie wieprzowiny, Wybór baranów dla ulepszenia trzody, Starania w kurniku, O kuchni gospodarskiey przez rok cały, O piwnicy i zachowaniu wina, O kuchni ekonomiczney wieyskiey i mieyskiey, Pieczenie chleba, O kwiatach pożytecznych i przyjemnych, O wychowaniu psów folwarcznych i owczarskich, Pszczoły i pasieka, Sposób obeyścia się bez kawy i cukru, za pomocą rzeczy do nich jak naypodobnieyszych, Sposób naśladowania herbaty. W "Zbiorze praktycznym gospodarstwa", umieszczonym na końcu książki, liczne przepisy kuchenne: Konfitury z wiśni, Konfitury ze śliwek zwanych Mirabelle, Konfitura z winnych gron, Galareta z jabłek ("Bierze się dwieście sztuk jabłek renetów..."), Paszteciki z owoców rozmaitych, Ogórki zimowe, Owoce chowane w wódce, Ratafija z goździków i wanilii, Wódka kirszenwasser zwana, Wino naśladujące Bordegalskie, Napóy chłodzący, Cykoryja, Ciasto suche z szafranem, Cielęcina naśladująca rybę morską, Szynka na wzór Mogunckiey, Smalec, Wielki pigment czyli Pieprz swoyski długi, Sposób przyprawienia jabłek renetów, aby miały smak Ananasów. Na tablicach miedziorytowy portret autorki i widok pieca kuchennego. Rzadkie.
Ostatnio oglądane
Zaloguj się aby zobaczyć listę pozycji
Ulubione
Zaloguj się aby zobaczyć listę pozycji