Jan SZYTTLER - Kucharz dobrze usposobiony ułożony przez..., t. I-II. [współoprawne] Wydanie drugie pełnieysze z dodatkiem o truflach,
Wilno 1833/Drukarnia Dyecezalna u XX. Missyonarzów/ss. 183, [8], 108, [9], dwie rozkładane tablice litogr. [?] z ilustracjami [25] poza tekstem, niezn. zaplamienia kilku kart/psk. z epoki, niezn. ubytki okładziny lica i grzbietu, otarcia i niezn. naddarcia brzegów okł., tłoczone napisy na grzbiecie, generalnie stan dobry, 18 cm.
Jan Szyttler (1763-1850) - autor pierwszych systematycznych książek kucharskich na ziemiach polskich, kucharz na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego. Jego książki kucharskie wywarły wielki wpływ na kształtowanie szlacheckich i mieszczańskich gustów kulinarnych. Na tablicach: 1) Trufle czarne, trufle popielate 2) Sposób ustawienia wybornego stołu na osób 24 (wym. c. 23 x 40 cm., zabrązowienie dolnego marginesu).
Kompletny egzemplarz. Unikat (Banach "Polska książka ilustrowana..." nie notuje tego wydania).