TESLAR Antoni - KUCHNIA POLSKO - FRANCUSKA
Nakładem Autora, Odbito w Drukarni "Czasu" 1910r., str. X,324, format 15x20,5cm
Antoni Teslar (francuz z pochodzenia) jest jednym z najsłynniejszych polskich kucharzy. Przeszło 35 lat pełnił funkcję kuchmistrza jego ekscelencji namiestnika Andrzeja hr. Potockiego herbu Pilawa (1861-1908) w majątku potockich w Krzeszowicach. Przepisy Teslara na konserwy z jarzyn i owoców oraz na wina owocowe zostały wyróżnione na wystawach krajowych w Krakowie oraz we Lwowie.
Oferowany tu zbiór wykwintnych przepisów wraz z przykładami z przednich rautów i balów z życia wyższych sfer zawiera m.in. przepisy na:
- Bombę Ludwika Filipa (lody),
- Filety z kapłona a la Conti,
- Orzeszki z sarny a la Valois,
- Kotlety z zająca a la Talleyrand,
- Kołduny hr. Tyszkiewicza,
- Napój z poziomek Artura hr. Potockiego,
- Souffle a la Czartoryski.
Nieczęste!
TWARDA OPRAWA PEŁNA SKÓRA WSPÓŁCZESNA, GRZBIET Z TŁOCZENIAMI, ZŁOCENIAMI I WYPUKŁYMI ZWIĘZAMI, NA OBU LICACH OZDOBNE TŁOCZENIA, OKŁADKI OKOLONE PODWÓJNĄ ZŁOTĄ RAMKĄ, WNĘTRZA OKŁADEK WYKOŃCZONE ANALOGICZNĄ RAMKĄ, OZDOBNY RĘCZNIE BARWIONY W MASIE PAPIER MARMURKOWY NA WYKLEJKACH, OBCIĘCIA KART BARWIONE
Stan BDB-/ ŁADNY EGZEMPLARZ