rozsuwany, fornirowany mahoniem; 74,5 x 115,6 x 88 cm; 3 wkłady - ok. 115,6 x 55 cm, powierzchnia blatu po zamontowaniu wkładów ok. 115,6 x 254,5 cm;
Europa Środkowa, ok. 1860.
Stół z owalnym blatem, rozsuwanym, wspartym na trzonie zbudowanym z tralek umieszczonych na niewielkiej czterobocznej platformie, osadzonej na esowatych nóżkach. Po rozsunięciu blatu, jego skrzydła wsparte na połowach podnóża, także rozsuniętych na boki, środek zaś stołu z wkładami oparty na pozostającej na miejscu środkowej tralce podnóża.
Praktyczny stół z rozsuwanym blatem, wykorzystywany zwykle w jadalniach, o formie inspirowanej meblarstwem rozwijającym się w okresie panowania francuskiego króla Ludwika Filipa, który na terenie Europy Środkowej miał indywidualny charakter i trwał jeszcze w latach 80. XIX w.
Ostatnio oglądane
Zaloguj się aby zobaczyć listę pozycji
Ulubione
Zaloguj się aby zobaczyć listę pozycji